Cílem předmětu je seznámit studenty se základními poznatky z fyziologie orgánových soustav potravinových zvířat, s buněčnou podstatou základních fyziologických procesů, s funkcí jednotlivých orgánů a orgánových soustav, s významem tělesných tekutin, se schopností organizmu udržet rovnováhu vnitřního prostředí apod. V praktických cvičeních budou studenti seznámeni se základními specifiky jednotlivých orgánových soustav živočišného organizmu, naučí se vyšetřovat biologické vzorky a interpretovat získané výsledky laboratorních vyšetření.

Tento kurz je určen pro studenty 3. ročníku MSP FVL VETUNI, akademický rok 2023/2024, zejména pro odevzdávání a hodnocení deníků preklinické praxe.


Vlastimil Šimek


Tento kurz je určen pro studenty 3. ročníku MSP FVHE VETUNI, akademický rok 2023/2024, zejména pro odevzdávání a hodnocení deníků preklinické praxe.


The goal of the course is to enable students to gain experience with the breeding of a selected species/category of livestock (cattle, sheep, goats, pigs, poultry). The student will assist a zootechnician/breeder and participate in all practical breeding activities. During the practical training, students will gain a general knowledge of breeding principles of selected species/categories of animals.
Biochemistry in the winter semester is focused on explaining of more complicated biochemical conversion (e. g. metabolism of glycoproteins, proteoglycans, glycosaminoglycan, lipoproteins, nucleoproteins, tetrapyrrols etc.), thechangesaccompanyingagingof cells (cartilage), and on metabolites related to the function of an organ (skeletal muscle, myocardium, liver, kidney, gastrointestinaltract, brain). The acquired knowledge is applied in special chapters dealing with the conversion of essential nutrients in ruminants, poultry, fish, referring to metabolic problems and their causes.
V zimním semestru je biochemie zaměřena na objasnění složitějších biochemických přeměn (např.glykoproteiny, nukleoproteiny, lipoproteiny), na změny provázející stárnutí buněk (chrupavky, glykované proteiny) a na metabolity vztažené k funkci určitého orgánu (kosterní svaly, myokard, játra, ledviny, gastrointestinální trakt, mozek). Získané poznatky jsou pak aplikovány ve speciálních kapitolách zabývajících se konverzí základních živin u přežvýkavců, malých zvířat, drůbeže, ryb s poukazem na metabolické problémy a jejich příčiny. V závěru přednáškového cyklu jsou probrány nové biomolekuly (např. leptin, hepcidin, cystatin, protimrazové glykoproteiny arktických ryb a další).
V zimním semestru je biochemie zaměřena na objasnění složitějších biochemických přeměn (např.glykoproteiny, nukleoproteiny, lipoproteiny), na změny provázející stárnutí buněk (chrupavky, glykované proteiny) a na metabolity vztažené k funkci určitého orgánu (kosterní svaly, myokard, játra, ledviny, gastrointestinální trakt, mozek). Získané poznatky jsou pak aplikovány ve speciálních kapitolách zabývajících se konverzí základních živin u přežvýkavců, malých zvířat, drůbeže, ryb s poukazem na metabolické problémy a jejich příčiny. V závěru přednáškového cyklu jsou probrány nové biomolekuly (např. leptin, hepcidin, cystatin, protimrazové glykoproteiny arktických ryb a další).
Biochemistry in the winter semester is focused on explaining of more complicated biochemical conversion (e. g. metabolism of glycoproteins, proteoglycans, glycosaminoglycan, lipoproteins, nucleoproteins, tetrapyrrols etc.), thechangesaccompanyingagingof cells (cartilage), and on metabolites related to the function of an organ (skeletal muscle, myocardium, liver, kidney, gastrointestinaltract, brain). The acquired knowledge is applied in special chapters dealing with the conversion of essential nutrients in ruminants, poultry, fish, referring to metabolic problems and their causes.
Předmět Výživa zvířat I se zabývá procesem produkce krmivové základny, základy technologických procesů konzervace a skladování krmiv. Důraz je kladen na vztahy mezi nezávadností prostředí a krmivy s dopadem na zdraví zvířat a kvalitní produkci zdravotně nezávadných potravin. Pozornost je věnována dietetice, která je zaměřena na pozitivní a negativní vlivy jednotlivých živin a krmiv na zdravotní stav zvířat a na biologickou hodnotu a zdravotní nezávadnost získaných produktů animálního původu.
Cíle: Studenti budou seznámeni se základními poznatky z fyziologie zvířat, jako např. s buněčnou podstatou základních fyziologických procesů, s funkcí jednotlivých orgánů a orgánových soustav, se schopností organizmu udržet vnitřní rovnováhu apod. V praktických cvičeních budou studenti seznámeni se základními specifiky jednotlivých funkcí organizmu, naučí se interpretovat získané výsledky laboratorních vyšetření.