Předmět seznamuje studenta se základními informacemi o surovinách rostlinného původu nejčastěji používaných k výrobě potravin, o technologických postupech výroby potravin rostlinného původu a také o související legislativě a jakostních parametrech výrobků. Zaměřuje se zejména na ovoce a zeleninu, houby, cereálie, luštěniny, olejniny, pochutiny a související výrobky. Student je dále seznamován s klíčovými chemickými složkami potravinových komodit a jejich vlivem na organizmus konzumenta. Student se v průběhu praktických cvičení učí aplikovat legislativní požadavky na danou komoditu a pomocí senzorické analýzy se učí rozpoznávat možné vady výrobků.
Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací, které potřebuje při rozhodování a výběru ze širokého spektra potravinových výrobků. Správné značení je zároveň důležité z hlediska bezpečnosti a kvality potravin. Studenti se během výuky na přednáškách a cvičeních seznámí s potravinovým právem souvisejícím s označováním potravin včetně legislativních požadavků v oblasti pokrmů. V rámci předmětu se studenti také naučí rozlišovat specifické požadavky na balené, nebalené a zabalené potraviny.
Předmět informuje o základních postupech produkce a zpracování cukru, čaje, kávy a kávovin, výrobě sladidel, cukrovinek, čokolády, hořčice a dalších ochucovadel. Studenti budou seznámeni s významem uvedených komodit ve výživě člověka, se zaměřením na obsahové složky daných komodit a jejich účinkem na zdraví člověka. Součástí předmětu je také senzorické hodnocení produktů vyrobených v rámci cvičení, u kterých se studenti naučí rozpoznat případné vady daného produktu a určit příčiny vzniku této vady. Dále budou studenti seznámeni s legislativou týkající se uvedených komodit a s technologickými a hygienickými postupy, které mají vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost finálních výrobků.
Cílem předmětu je osvojit si základní hygienické a technologické postupy při výrobě alkoholických a nealkoholických nápojů. Předmět dále seznámí studenty se základní a související legislativou, která se týká alkoholických a nealkoholických nápojů. Na praktických cvičeních studenti získají znalosti základních technologických kroků zpracování uvedených komodit včetně hlavních hygienických kritérií.
Cílem předmětu je osvojit si základní informace o produkci potravin ve světě, EU a ČR a získat tak základní poznatky o technologii výroby potravin včetně nových trendů jejich výroby a problematiky balení potravin. Studenti získají znalosti o základních technologických postupech, zpracování, konzervaci, balení a skladování potravin. Zahrnuto je také využití potravinových přídavných látek a obalů využívaných pří výrobě potravin.