Cílem výuky Mikrobiologie potravin je vysvětlení vztahů mezi mikroorganismy, potravinami a prostředím. Disciplína je zaměřena na studium vlastností potravinářsky významných mikroorganismů, vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících mikroorganismy v potravinách a v neposlední míře i na epidemiologické aspekty alimentárních onemocnění. Důraz je kladen také na zvládnutí problematiky legislativních a normativních podkladů vztahujících se k mikrobiologickému hodnocení potravin a potravinových surovin. Praktická výuka je zaměřena na osvojení si standardních vyšetřovacích postupů i moderních metod analýzy potravin a na mikrobiologii jednotlivých potravinových komodit. Chemie potravin je přípravou pro navazující předměty hygienicko-technologické, toxikologické a ekologické. Objasňuje posluchačům složité děje v multikomponentních systémech, jakými jsou potraviny, která se obsahově zaměřuje na chemii a zastoupení jednotlivých nutrientů v potravinách, na jejich chemické a biochemické reakce přicházející v úvahu v souvislosti s jednotlivými technologickými kroky při jejich výrobě, skladování a distribuci.
- Učitel: Šárka Bursová
- Učitel: Marta Dušková
- Učitel: Lenka Necidová
- Učitel: Klára Pechanová