Medikovaná krmiva

Stránky: Moodle Veterinární univerzita Brno
Kurz: Veterinární farmakologická receptura
Kniha: Medikovaná krmiva
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: neděle, 12. května 2024, 12.41

1. Medikované krmivo

Směs medikovaného premixu nebo medikovaných premixů a krmiva nebo krmiv, která je určena pro uvedení do oběhu a ke zkrmení zvířatům bez dalšího zpracování nebo úpravy.

Premixem pro medikovaná krmiva se rozumí veterinární léčivý přípravek podléhající registraci, který je určený výhradně k výrobě medikovaných krmiv. Jedná se o směs jedné či více léčivých látek ve vhodném vehikulu. Je to koncentrovaný přípravek, který se nesmí přímo podat zvířeti. Zvířatům se může podávat až po smíchaní premixu s krmivem ve vhodném poměru. 

Výhodou používání medikovaných krmných směsí je snadné podání léčivých látek zvířatům. Nevýhodou může být, že nejsme schopni zajistit přesné množství účinné látky pro každé zvíře ve stádě/chovu. 

1.1. Vzor předpisu pro medikované krmivo


2. Veterinární autogenní vakcína

Veterinární autogenní vakcínou se rozumí inaktivovaný imunologický veterinární léčivý přípravek, který je vyrobený z patogenů a antigenů získaných ze zvířete nebo zvířat v chovu a který je použit pro léčbu zvířete nebo zvířat v tomto chovu ve stejné lokalitě.

Veterinární autogenní vakcíny se využívají pro řešení mimořádných nákazových situací. Vakcína slouží pro konkrétní chov/stádo, z něhož byli získáni patogeny a antigeny pro její výrobu. Využití je možné pouze za předpokladu, že na trhu není k dispozici žádný registrovaný veterinární imunologický léčivý přípravek nebo nebyl-li tento přípravek v daném případě účinný. 

Ošetřující veterinář vystavuje "Předpis pro výrobu veterinární autogenní vakcíny", na jehož základně může být vakcína vyrobena. 

Veterinární autogenní vakcína smí být vyrobena výhradně z patogenů a antigenů daného stáda/chovu v dané lokalitě, nesmí do ní být přidávány žádné jiné patogeny či antigeny. Získané patogeny a antigeny mohou být pro výrobu využity po dobu 6 měsíců od jejich získání. Pokud doba 6 měsíců uplyne, je třeba nákazovou situaci ověřit novým odběrem a následnou izolací, typizací a porovnáním s předchozím nálezem. 

Veterinární autogenní vakcíny nesmí být vyráběny a používány pro koně. 

Výroba a použití veterinárních autogenních vakcín se řídí zákonem č. 378/2007 Sb., Zákon o léčivech, ve znění pozdějších předpisů. Veterinárními autogenními vakcínami se zabývá § 71, Požadavky na výrobu, kontrolu, předepisování a používání veterinárních autogenních vakcín.      


 


2.1. Vzor předpisu pro výrobu veterinární autogenní vakcíny