Imunomagnetická separace

Stránky: Moodle Veterinární univerzita Brno
Kurz: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody 1
Kniha: Imunomagnetická separace
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: neděle, 12. května 2024, 06.01

Popis

Kapitola popisuje provedení imunomagnetické separace.

Imunomagnetická separace

Imunomagnetická separace (IMS) je založena na principu vazby cílových mikrobiálních buněk na specifické protilátky, které jsou imobilizovány na magnetických částicích (obvykle o velikosti několik mikrometrů). Vzniklý komplex je možné separovat ze suspenze pomocí vnějšího magnetického pole. Tato specifická separační technika umožňuje významné selektivní zakoncentrování cílových buněk.

                    IMS dynabeats                    IMS 2

(zdroj: https://www.idexx.com/water/products/invitrogen.html)

Provedení metody

Před vlastní IMS se provádí pomnožení vyšetřovaného vzorku potraviny ve vhodném, obvykle selektivním, živném médiu.

Pomnožený vzorek je smíchán v mikrozkumavce s imunomagnetickými částicemi, následuje 10 – 30 minutová inkubace při laboratorní teplotě, při níž se cílové bakterie váží na specifické protilátky magnetických částic.

Po magnetické separaci a opakovaném promytí mohou být navázané bakteriální buňky identifikovány kultivačně nebo dalšími mikrobiologickými technikami (ELISA, polymerázová řetězová reakce, atd.).

Přesný postup provedení je uveden ve skriptech Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. Obecná mikrobiologie. Revidované vydání, kapitola 13.4.3.

IMS 3

Hlavní kroky imunomagnetické separace

Využití metody v praxi

Imunomagnetická separace je široce využívána v klinické, potravinářské, veterinární i environmentální mikrobiologii. Umožňuje separaci a následnou detekci i subletálně poškozených mikrobiálních buněk.

Standardně je IMS součástí stanovení E. coli O157 v potravinách, kde umožňuje významné zkrácení doby vyšetření (nahrazuje krok selektivního pomnožení vzorku).

Dostupné jsou také imunomagnetické částice (tzv. Dynabeads®, výrobce Invitrogen, dříve Dynal) pro detekci dalších enteropatogenních nebo Shigatoxigenních kmenů E. coli (E. coli O26, O55, O104, O111, O145 a O172), salmonel či listerií v potravinách.

Provedení metody - video