Metoda ELFA

Stránky: Moodle Veterinární univerzita Brno
Kurz: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody 1
Kniha: Metoda ELFA
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: úterý, 14. května 2024, 17.44

Popis

Kapitola popisuje metodu ELFA a její vužití při stanovení mikroorganismů v potravinách.

ELFA

Fluorescenční imunologická metoda ELFA (Enzyme-Linked Fluorescent Assay) je automatizovaná metoda prováděná na přístroji VIDAS®. Princip reakce je podobný jako u metody ELISA, rozdíl je v použitém substrátu, který je enzymem štěpen na fluorescenční produkt. Vzniklé chemické změny (fluorescence) jsou detekovány pomocí fotodiodového fluorimetru.

vidas     strip

Vlastní test se skládá ze dvou částí – komůrky s pevnou fází (SPR®), která je běžně označovaná jako „špička“ a její vnitřní povrch je potažen specifickou protilátkou pro hledaný antigen, a reagenčního stripu, v jehož jamkách jsou promývací a reagenční roztoky potřebné pro provedení testu.

Jednotlivé kroky reakce jsou shodné s provedením sendvičové ELISA metody, tj. vazba antigenů na imobilizované protilátky v SPR®, opakované promytí, vazba konjugátu (tvorba komplexu imobilizovaná protilátka-antigen-konjugát), opakované promytí, přídavek substrátu a výsledná enzymatická reakce.

Provedení testu

Po pomnožení vzorku je tento tepelně ošetřen a příslušné množství je odměřeno do první komůrky reakčního stripu, který se následně spolu se špičkou (SPR® fáze) umístí do přístroje. Po spuštění přístroje se SPR® postupně zasunuje do jamek s reagenciemi. Ty jsou nasáty do špičky a po ukončení daného kroku opět vypuštěny do příslušné jamky stripu.
V závěru analýzy je SPR®, obsahující v případě pozitivního výsledku komplex imobilizovaná protilátka-antigen-konjugát, naplněna fluorogenním substrátem (4–methyl-umbelliferyl fosfát na 4-methyl-umbelliferon) z poslední jamky - optické kyvety. Proběhne enzymatická reakce a obsah je uvolněn zpět do optické kyvety, kde je změřena hladina fluorescence (tzv. relativní fluorescenční hodnota, RFV). Hodnota RFV se porovná s interními referenčními hodnotami a provede se interpretace výsledků (pozitivní/negativní). Výsledky pro jednotlivé vzorky přístroj vytiskne. Doba stanovení je 48 – 90 minut, podle typu testu.
schema ELFA
Schéma ELFA metody

(upraveno podle: MCMEEKIN, T.A. (ed.) Detecting pathogens in food. 1st ed. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Limited. 2003. 384 p.)

Interpretace výsledků

Fluorescence je pro každý vzorek měřena dvakrát:
  • první odečet je pozadí (předtím, než je SPR vložen do substrátu)
  • druhý odečet je proveden po kontaktu substrátu s enzymy (SPR)
Odečtením hodnoty pozadí od hodnoty výsledku je spočtena hodnota RFV (Relative Fluorescence Value).
VIDAS hodnocení

Využití metody ELFA v praxi

Přístroj VIDAS® má široké využití v klinické mikrobiologii, např. při vyšetření na hepatitidu, AIDS, alergie, anémie, hormony štítné žlázy.

V potravinářské mikrobiologii je využíván při detekci Listeria spp., Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli O157:H7, Campylobacter spp. a stafylokokových enterotoxinů typu A – E.

Provedení testu - video