Automatizované identifikační systémy

Stránky: Moodle Veterinární univerzita Brno
Kurz: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody 1
Kniha: Automatizované identifikační systémy
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: neděle, 12. května 2024, 10.46

Popis

Kapitola o systémech Biolog, VITEK a MALDI-TOF MS.

Systému VITEK® a Biolog

Mnoho laboratoří využívá pro identifikaci mikroorganismů automatizované systémy.

Jedná se např. o systém VITEK® (výrobce bioMérieux) nebo Biolog (výrobce Biolog, Inc.).

Jsou to rychlé, plně automatizované systémy, umožňující současné stanovení velkých sérií vzorků během několika hodin.

Identifikace mikroorganismů je prováděna pomocí široké škály biochemických testů. Výsledky těchto reakcí testovaných kultur jsou srovnávány s komplexními databázemi referenčních kmenů bakterií, kvasinek i plísní.

Nevýhodou těchto systémů jsou vysoké pořizovací náklady.

MALDI-TOF MS

Další metodou poskytující rychlou a velmi přesnou identifikaci a typizaci mikroorganismů je hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí a ionizací za účasti matrice s průletovým analyzátorem (MALDI-TOF MS, Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). 

Hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF je založena na analýze ribosomálních a dalších proteinů v buňce, které jsou specifické pro jednotlivé bakteriální druhy.

Samotná analýza je velmi rychlá, levná a výsledky jsou možné získat během několika minut pro 384 izolátů najednou.

Pro analýzu je potřeba velmi malé množství kultury. Nevýhodou jsou opět velmi vysoké pořizovací náklady přístrojového vybavení.

Biosenzory

Biosenzor je analytický přístroj s velmi širokým využitím. Uplatňuje se v humánní i veterinární medicíně, farmaceutickém a potravinářském průmyslu, zemědělství, životním prostředí, atd.

Biosenzory obsahují citlivou složku biologického původu (biorekogniční část: enzym, buněčná kultura, protilátka, tkáňový řez), který je součástí nebo v těsném kontaktu s fyzikálně-chemickým převodníkem (převádí biologický nebo biochemický signál na měřitelný a kvantifikovatelný elektrický nebo optický signál). Poskytuje elektrický signál přímo úměrný koncentraci dané látky ve vzorku.

Existuje velká spousta typů biosenzorů. Velký potenciál využití biosenzorů je i v potravinářství při kontrole kvality potravin. U těchto slibných technik je nutná standardizace pro různé patogeny a potraviny.

Schéma složení biosenzoru.

biosenzor