Genové inženýrství

Stránky: Moodle Veterinární univerzita Brno
Kurz: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody 1
Kniha: Genové inženýrství
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: sobota, 11. května 2024, 13.52

Popis

Kapitola seznamuje studenty s problematikou genového inženýrství.

Úvod

Poznatky z oblasti genetiky bakterií se dnes využívá zejména v genovém inženýrství. Základem genového inženýrství je příprava rekombinantních molekul DNA a klonování genů.

Tento obor vytváří umělé kombinace genů, pozměněné či zcela nové geny, které pak zavádí do genomu organismů s cílem změnit či doplnit jejich genetickou výbavu.

Pro vnesení genů do dalšího organismu a jejich pomnožení v novém prostředí se používají tzv. vektory, např. plasmidy, bakteriofágy nebo v laboratoři uměle připravené replikony.

GMO

Gen upravený metodami genového inženýrství a přenesený do nového hostitelského organismu se nazývá transgen.

Organismus, jehož genom obsahuje stabilně začleněný transgen se označuje jako transgenní nebo také geneticky modifikovaný organismus (GMO).

Pro získání jedinců s novými vlastnostmi se mohou použít klasické genetické postupy (např. křížení či indukce mutacemi). Techniky genového inženýrství umožňují přenášet geny do taxonomicky vzdálených organismů a překonávat tak přirozené mezidruhové reprodukční bariéry. Tyto nové vlastnosti by se u daného organismu ani v průběhu evoluce ve volné přírodě pravděpodobně nikdy nevytvořily.

Využití GMO

Mezi významné transgenní organismy patří také bakterie a kvasinky. Ty se často využívají při výrobě potravin a nápojů a jako producenti průmyslově důležitých sloučenin (enzymů, antibiotik, organických kyselin, aminokyselin, vitaminů,…).

Dále se využívá některých transgenních bakterií při čištění odpadních vod a odstraňování škodlivých látek ze životního prostředí, ropných produktů z půdy, odstraňování vedlejších produktů chemické výroby.

Významným produktem, který se už od roku 1982 komerčně připravuje prostřednictvím transgenní E. coli, je lidský inzulin.