Charakteristika E. coli

Nejznámějším zástupcem čeledi Enterobacteriaceae a hlavním představitelem koliformních bakterií je Escherichia coli. Jedná se o gramnegativní fakultativně anaerobní krátkou rovnou tyčinku se zaoblenými konci. Většina kmenů E. coli je pohyblivá, některé tvoří slizová pouzdra. Dobře roste na běžných základních půdách, je biochemicky velmi aktivní, až na výjimky zkvašuje laktózu s tvorbou kyseliny a plynu.

E. coli, Gramovo barvení

E. coli je součástí normální střevní mikroflóry člověka a teplokrevných zvířat, je označována za typickou střevní bakterii. Její výskyt v potravinách a surovinách živočišného původu a v prostředí výrobních podniků je považován za indikátor fekální kontaminace, a tedy nízké úrovně hygieny a sanitačního režimu. Výskyt E. coli v pasterovaných výrobcích svědčí o jejich sekundární kontaminaci. U některých potravin (např. mléčných výrobků) může působit vážné technologické vady a senzorické znehodnocení výrobků. V pitné vodě mají funkci indexových mikroorganismů – indikují možnou přítomnost střevních patogenů, např. salmonel. Některé kmeny E. coli jsou patogenní, mohou působit různě závažná střevní onemocnění, jejich zdrojem mohou být i kontaminované potraviny (např. syrové mléko a maso).

E. coli








(autor: William Marler, zdroj: http://www.foodpoisonjournal.com/food-poisoning-information/everything-you-wanted-to-know-about-e-coli-but-really-didnt/#.Uk56z1MUI0I)