Nomenklatura

Nomenklatura – tj. pojmenovávání jednotlivých taxonů.

Nomenklatura se řídí mezinárodně dohodnutými pravidly (mezinárodní nomenklatorický kód), je oficiální a jediná – každý taxon má jen jedno platné jméno.

Snahou je usilovat o stabilitu jmen organismů, vyhnout se použití jmen, které mohou způsobit chyby či zmatek v pojmenování a zabránit vytváření neužitečných jmen.

Mezinárodní nomenklatorický kód je odlišný pro živočichy, rostliny, bakterie a viry.

Nomenklatura prokaryot je založena na binomickém principu, který zavedl Linné a je nezávislá na botanické (s výjimkou názvů řas a hub) a zoologické (s výjimkou praprvoků a prvoků) nomenklatuře.

Nově popsaný taxon musí být publikovaný v periodiku International Journal of Systematic Bacteriology (od roku 2002 International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology) a musí být určena typová kultura.

Typová kultura je čistá, nezkontaminovaná kultura nového druhu (tzv. typový kmen). Před publikací jména nového druhu musí být kultura typového kmene deponována nejméně ve dvou veřejných trvalých sbírkách kultur mikroorganismů, kde je následně snadno dostupná a slouží jako referenční kultura pro přímé srovnávání s novými izoláty (např. Česká sbírka mikroorganismů Brno).