Úvod

Bakteriální buňka je výrazně menší než buňka eukaryot, odpovídá svou velikostí zhruba velikosti mitochondrií. Bakterie jsou pozorovatelné pouze v optickém či elektronovém mikroskopu. Při popisu bakteriálních buněk zohledňujeme jejich velikost, tvar a uspořádání. Z hlediska jejich zařazení je důležitým znakem i barvitelnost Gramovým barvením.

Morfologické znaky bakterií dělíme podle použitých metod na makroskopické (pozorování mikroorganismů narostlých na kultivačních médiích pouhým okem) a mikroskopické viditelné při pozorování ve světelném nebo elektronovém mikroskopu.

Makroskopické pozorování kolonií mikrobů na kultivačních agarových půdách nám přináší mnohé cenné informace o povaze mikroorganismů i čistotě kultury. Pečlivým pozorováním kolonií můžeme podle jejich vzhledu, pigmentace, konzistence a interakce s kultivačním médiem orientačně identifikovat rod, v některých případech i druh bakterií.

Mikroskopickými metodami zjišťujeme tvar, velikost, uspořádání a barvitelnost bakterií v preparátu. Dále lze mikroskopickým pozorováním posoudit přítomnost některých buněčných struktur či pohyblivost buněk. Podle těchto morfologických znaků můžeme orientačně určit čeleď, rod nebo skupinu, do které barvené bakteriální kultury náleží. Mikroskopickou metodu lze použít pro kvantitativní nebo kvalitativní stanovení bakterií.