Chemické složení

Lipidy představují 5 – 10 % sušiny. U bakterií se vyskytují prakticky jen lipidy složené (fosfoglyceridy složené s glycerol-3-fosfátu a dvou molekul mastných kyselin). Fosfoglyceridy jsou amfipatické molekuly, díky tomu spontánně vytvářejí ve vodním prostředí dvojvrstvy, a jsou tak konstrukčním prvkem biologických membrán. U převážné většiny bakterií se lipidy vyskytují jen v cytoplasmatické membráně. Některé lipidy asociují s proteiny na tzv. lipoproteiny (vazba mezi lipidem a proteinem je hydrofobní – pojí se přes nepolární hydrofobní části), tyto molekuly hrají zásadní roli ve stavbě a funkci cytoplasmatické membrány.

Zbývající organické sloučeniny jsou přítomny v mnohem menších koncentracích – meziprodukty metabolismu, aminokyseliny, vitamíny a jejich deriváty, barviva, příp. i toxiny či antibiotika.

Anorganické složky buněčné hmoty zjistíme zpopelněním suché hmoty buněk. Popel představuje 5 – 10 % sušiny buněk. Jeho hlavní složkou jsou fosfáty (2 – 6 %), dále sírany   (1 % včetně síry z organických sloučenin), z iontů kovů je nejvíce zastoupen draslík a pak hořčík.