Prokaryotní organismy

Doména Archaea

V doméně Archaea jsou sdruženy organismy vyskytující se v různých extrémních podmínkách ve vodě i na souši (tzv. extrémofilové), např. v  prostředích hyperslaných, hydrotermálně či geotermálně vyhřívaných či anaerobních.

Patří sem zejména methanogenní bakterie, extrémně halofilní či thermoacidofilní bakterie. Někteří zástupci jsou součástí mikroflóry gastrointestinálního traktu  živočichů.

Jedinečným biochemickým znakem této domény je přítomnost étherové vazby mezi glycerolem a vyššími mastnými kyselinami u lipidů v plasmatické membráně (u bakterií je vazba esterová). V buněčné stěně postrádají archaea murein a proto nejsou citlivé k β-laktamovým antibiotikům.

étherová vazba

(zdroj: http://fr.academic.ru/dic.nsf/frwiki/1785866)

Tvar buněk je velmi rozmanitý, množí se hlavně příčným dělením, ale i pučením, zaškrcením nebo fragmentací.

Archaea jsou organismy aerobní, anaerobní i fakultativně anaerobní; mezofilní či termofilní; rostou chemolitoautotrofně, organotrofně nebo fakultativně organotrofně. Gramovým barvením se barví gramnegativně nebo grampozitivně (tyto obsahují v buněčné stěně pseudomurein).

Zajímavostí je, že podle současných fylogenetických analýz jsou archaea v některých znacích podobné či dokonce shodné s eukaryotními organismy domény Eucarya (např. přítomnost intronů v genech pro tRNA a rRNA).