Úvod

V příznivých podmínkách vnějšího prostředí (dostatek vody, živin, vhodná teplota, pH, osmotický tlak, atd.) bakteriální buňky intenzivně rostou. Po dosažení určité velikosti dojde k jejich rozdělení na dvě buňky, které po určité době začnou růst a celý cyklus se opakuje. Rychlost růstu bakterií tedy závisí na jejich druhu a genetické výbavě, chemickém složení živného média, fyzikálních faktorech vnějšího prostředí a koncentraci nepostradatelné živiny.

Jako generační dobu označujeme časový úsek od vzniku konkrétní buňky do jejího rozdělení na dvě buňky dceřiné. Dalším pojmem je doba zdvojení (T), která udává dobu potřebnou k tomu, aby se v rostoucí populaci počet buněk zdvojnásobil. Doba zdvojení se může aplikovat i na jiný parametr např. hmotnost biomasy.

Nejkratší dobu zdvojení mají termofilní bakterie (řádově v minutách). Z běžných bakterií patří mezi rychle rostoucí např. Escherichia coli, jejíž doba zdvojení je za optimálních podmínek asi 20 minut. Oproti tomu bakterie rodu Mycobacterium rostou výrazně pomaleji, doba zdvojení je několik hodin až dnů.

Růst a množení bakterií probíhá geometrickou řadou s kvocientem 2, kdy z jedné buňky vzniknou dvě, ze dvou čtyři, atd. Dceřiné buňky vzniklé z jedné mateřské jsou sice shodné, ale ne absolutně. V bakteriální kultuře s vyváženým exponenciálním růstem jsou v daném okamžiku přítomny buňky všech velikostí – nejmenší právě vzniklé, větší v různých fázích růstu i největší nacházející se těsně před rozdělením.