Dělení podle způsobu získávání energie

Podle způsobu získávání energie dělíme bakterie do dvou skupin – na bakterie fototrofní a bakterie chemotrofní.

Fototrofie

Fototrofie je zjednodušeně přeměna světelné energie v energii chemickou. Světelná energie je zachycena vhodnou molekulou (např. bakteriochlorofyl) a transformována v energii excitovaného elektronu této molekuly. Energeticky bohatý elektron může redukovat molekulu NAD(P) na NAD(P)H2, který je následně použit k produkci CO2. V tomto případě musí být doplňovány chybějící elektrony např. vodou, H2S, sírou, H2 nebo jednoduchými redukovatelnými organickými látkami (např. acetát).

Druhou možností je syntéza ATP z ADP při návratu excitovaného elektronu na původní energetickou hladinu přes kaskádu elektronových přenašečů (chinony, cytochromy). Tento způsob může být cyklický a nezávislý na prvním způsobu. Energie je v tomto případě uchována v makroergických vazbách v ATP.

Chemotrofie

Chemotrofie je zisk energie oxidací chemických sloučenin, kdy zdrojem elektronů je redukovaná látka. Prakticky se jedná o kaskádů dílčích oxidoredukcí, při některých z nich dochází k syntéze ATP. Je-li redukovaná látka anorganická (např. H2S, HN4+), označujeme takové bakterie jako chemolitotrofní (chemoautotrofní), jedná-li se o látky organické (např. glukosa), označujeme tyto bakterie jako chemoorganotrofní (chemoheterotrofní).