Akceptory elektronů u chemotrofních bakterií

Chemotrofní bakterie získávají energii prostřednictvím oxidoredukčních dějů, které jsou podmíněny přítomností donora elektronů, kterým je zdroj energie v živném médiu (např. glukosa či HN4+), a akceptora elektronů.

Akceptor elektronů u chemotrofů může mít trojí podobu, čemuž odpovídají i 3 základní mechanismy oxidoredukce:

  • Fermentace (kvašení) – akceptor elektronů vzniká katabolismem donoru elektronů (zdroje energie) a nemusí být v prostředí přítomen jako samostatná látka. Například při mléčném kvašení, kdy zdrojem energie je cukr, je donorem elektronů glyceraldehydfosfát a akceptorem elektronů pyruvát, který je následně redukovaný na laktát. Tento typ oxidoredukce se vyskytuje pouze u bakterií a kvasinek.
  • Při aerobní respiraci je akceptorem elektronů kyslík.
  • Je-li akceptorem elektronů jiná látka než kyslík, mluvíme o anaerobní respiraci, která se opět vyskytuje pouze u bakterií. V tomto případě mohou být akceptorem elektronů např. dusičnany postupně redukované na dusitany nebo až na plynný dusík (nitrátová respirace), dále sírany redukované na sirovodík (sulfátová respirace) či oxid uhličitý redukovaný na methan.

Některé bakterie mohou realizovat pouze jeden z uvedených dějů (Pseudomonas spp. – aerobní respirace), některé dva, případně všechny tři (např. Escherichia coli).