Buněčná stěna gramnegativních bakterií

BS gramnegativní

(upraveno podle: KUMAR, S. Textbook of Microbiology. 1st ed. New Delhi, India: Jaypee Brothers Medical Publisher (P) Ltd. 2012. 784 p.)

Lipopolysacharidy (LPS) jsou unikátní molekuly, které se vyskytují pouze ve vnější membráně gramnegativních bakterií. LPS se skládá se ze tří částí – lipidu A, základního polysacharidu a specifického polysacharidu.

Lipid A, složený z disacharidu a mastných kyselin, je společný pro všechny LPS a zakotvuje je hydrofobními a hydrofilními silami do lipidové dvojvrstvy vnější membrány. Lipid A je toxický pro vnímavé živočišné buňky a bývá proto označován jako tzv. endotoxin.

Na lipid A je navázán základní polysacharid, který je společný všem příbuzným druhům bakterií. Na něj potom navazuje specifický polysacharid – somatický O antigen gramnegativních bakterií, který je velmi dlouhý a vyčnívá ven do prostředí (O antigen je druhově i kmenově úzce specifický).

Mezi vnější a vnitřní membránou existují četná spojení – tzv. adhezivní místa, která umožňují pohyb molekul různých látek z jedné membrány do druhé. V tomto místě, mimo jiné, řada bakteriofágů vpravuje svou nukleovou kyselinu do bakteriální buňky.

Zevní membrána umožňuje prostup živin, ale současně brání průniku řady molekul (některá barviva - krystalová violeť, antibiotika či soli žlučových kyselin).