Konjugace

Proces, při kterém dochází k přenosu genů z donorové (dárcovské) buňky do buňky recipientní (buňka přijímající cizorodé geny) prostřednictvím plasmidů se nazývá konjugace.

Recipientní buňka, která přijala DNA, se nazývá transkonjugant.

Aby mohla být konjugace uskutečněna, musí být konjugující buňky opačného typu, který je dán specifickým fertilním faktorem (F), což je konjugativní plasmid (F plasmid). Tento plasmid nese geny zodpovědné za proces konjugace a také geny determinující specifické struktury povrchu (např. pili), které jsou pro konjugaci nepostradatelné.

Vzájemný kontakt dvou interagujících buněk umožňují právě pili a za vlastní přenos DNA jsou zodpovědné F pili (sexuální pili) prostřednictvím konjugačního můstku. Donorová buňka s fertilním faktorem je označována F+, buňka recipientní bez F faktoru se označuje F-. Konjugace může proběhnout pouze mezi buňkami F+ a F-.

Konjugace může probíhat u gram negativních i gram pozitivních bakterií. U gram pozitivních bakterií (např. streptokoky) se konjugace neúčastní pili, ale kontakt je zprostředkován „sex feromonem“, který je tvořen recipientní buňkou. Chemotaxí se buňky dárce a příjemce přiblíží, přilnou k sobě a DNA donora přejde do buňky recipienta.