mastné kyseliny

Dělíme je podle různých hledisek:

1. esenciální - tělo je musí přijímat v potravě (nedokáže si je samo syntetizovat)

2.  neesenciální - tělo si je dovede samo vytvořit

3. nasycené - neobsahují dvojné vazby

4. nenasycené - obsahují dvojné vazby

5. mononenasycené (MUFA) - obsahují pouze jednu dvojnou vazbu (tzv. omega 9)

6. polynenasycené (PUFA) - obsahují více dvojných vazeb (tzv. omega 3 a omega 6)

7. omega 3mají protizánětlivé účinky (zdroje :ryby, mořští živočichové, řepkový olej, sója nebo lněné semínko), patří zde esenciální polynenasycené mastné kyseliny: kyselina alfa-linoleová (ALA), EPA a DHA (esenciální je ALA,ze které v organismu vzniká EPA a DHA)

8. omega 6 - mohou podporovat zánět a zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin, patří zde kyselina linolová (LA), kyselina arachidonová (esenciální je LA,ze které v organismu vzniká k.arachidonová-neplatí pro kočky)

9. omega 9 - příznivě ovlivňují hladinu a typ cholesteru v krvi (hladiny „zlého“ LDL cholesterolu se snižují, zatímco „hodného“ HDL cholesterolu se zvyšují)

» Slovník - Příručky - krmiva psů a koček