1. esenciální - tělo je musí přijímat v potravě (nedokáže si je samo syntetizovat)
2. neesenciální - tělo si je dovede samo vytvořit
3. nasycené - neobsahují dvojné vazby
4. nenasycené - obsahují dvojné vazby
5. mononenasycené (MUFA) - obsahují pouze jednu dvojnou vazbu (tzv. omega 9)
6. polynenasycené (PUFA) - obsahují více dvojných vazeb (tzv. omega 3 a omega 6)
7. omega 3 - mají protizánětlivé účinky (zdroje :ryby, mořští živočichové, řepkový olej, sója nebo lněné semínko), patří zde esenciální polynenasycené mastné kyseliny: kyselina alfa-linoleová (ALA), EPA a DHA(esenciální je ALA,ze které v organismu vzniká EPA a DHA)
8. omega 6 - mohou podporovat zánět a zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin, patří zde kyselina linolová (LA), kyselina arachidonová (esenciální je LA,ze které v organismu vzniká k.arachidonová-neplatí pro kočky)
9. omega 9 - příznivě ovlivňují hladinu a typ cholesteru v krvi (hladiny „zlého“ LDL cholesterolu se snižují, zatímco „hodného“ HDL cholesterolu se zvyšují)