Přírodní konzervanty
Zdroje:
- výtažky z rostlin (Rosmarinus officinalis, Calendula officinalis - měsíček lékařský,…), jablka, brusinky, borůvky, …
|
| |
|
Probiotika a prebiotika Probiotika a prebiotika
Probiotika = živé mikroorganismy, které jsou v přiměřeném množství konzumovány a příznivě ovlivňují zdravotní stav uživatele
- Enterococcus faecium M74
- Lactobacillus acidophilus HA-122,
- Lactobacillus casei HA-108,
- Bifidobacterium bifidum HA-132,
- Bifidobacterium breve HA- 129,…
Prebiotika (růstové faktory) = „potrava“ (sacharidy) pro zdraví prospěšné střevní bakterie
- inulin,
- fruktooligosacharidy (FOS),
- galaktooligosacharidy (GOS),
- mananooligosacharidy (MOS),
- laktolóza,
- sójové oligosacharidy,
- isomaltooligosacharidy,
- xylooligosacharidy,…
http://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=UA&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=T1Mke2decB93AdkHzxP&page=1&doc=2
|
| |
|
Psyllium Psyllium
- rozpustná vláknina, z obalů semen jitrocele indického (Plantago ovata)
- nutný trvalý přístup k vodě (riziko obstipace)
- v GIT nabobtná → zvětší objem → střeva reagují zvýšeným pohybem (motilitou), dojde k urychlení a usnadnění průchodu potravy
- může taky snižovat hladinu cholesterolu
-
+ také proti vzniku hemeroidů, vychlípenin tlustého střeva (divertiklů) a rakoviny tlustého střeva
|
| |
|