Sfoglia il glossario usando questo indice

Caratteri speciali | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | TUTTI

P

Přírodní konzervanty

 

Zdroje:

  • výtažky z rostlin (Rosmarinus officinalis, Calendula officinalis - měsíček lékařský,…), jablka, brusinky, borůvky, … 

 

 


Probiotika a prebiotika

Probiotika a prebiotika

 

Probiotika = živé mikroorganismy, které jsou v přiměřeném množství konzumovány a příznivě ovlivňují zdravotní stav uživatele

  • Enterococcus faecium M74
  • Lactobacillus acidophilus HA-122,
  • Lactobacillus casei HA-108,
  • Bifidobacterium bifidum HA-132,
  • Bifidobacterium breve HA- 129,…


Prebiotika (růstové faktory) = „potrava“ (sacharidy) pro zdraví prospěšné střevní bakterie

  • inulin,
  • fruktooligosacharidy (FOS),
  • galaktooligosacharidy (GOS),
  • mananooligosacharidy (MOS),
  • laktolóza,
  • sójové oligosacharidy,
  • isomaltooligosacharidy,
  • xylooligosacharidy,…

 

http://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=UA&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=T1Mke2decB93AdkHzxP&page=1&doc=2

 

 

 

 


Psyllium

Psyllium

 

  • rozpustná vláknina, z obalů semen jitrocele indického (Plantago ovata)
  • nutný trvalý přístup k vodě (riziko obstipace)
  • v GIT nabobtná → zvětší objem → střeva reagují zvýšeným pohybem (motilitou), dojde k urychlení a usnadnění průchodu potravy
  • může taky snižovat hladinu cholesterolu
  • + také proti vzniku hemeroidů, vychlípenin tlustého střeva (divertiklů) a rakoviny tlustého střeva