Barvení podle Grama
- stěna gramnegativních bakterií obsahuje více lipidů, předpokládá se, že alkohol v nich vytváří póry, jimiž se barevný komplex snáz vyplavuje;
- příčinou grampozitivity je silnější vrstva peptidoglykanu, která se snad vlivem alkoholu smrští, což zpomalí únik komplexu krystalové violeti s jodem;
- příčinou vyplavování barviva u gramnegativních bakterií může být i absence kyseliny teichoové buněčné stěně.
Princip:
Barvení podle Grama je založeno na odlišné stavbě stěny buněk grampozitivních a gramnegativních bakterií. Rozdíl spočívá v tom, že grampozitivní bakterie po obarvení krystalovou violetí a mořením Lugolovým roztokem zadržují tento barevný komplex v buněčné stěně a použití organických rozpouštědel (např. ethanol, aceton) ho již nerozpouští, bakterie zůstávají modrofialové. U gramnegativních bakterií je tento barevný komplex při použití organických rozpouštědel ze stěny buňky vymýván a po dobarvení kontrastním barvivem (safranin nebo karbolfuchsin) zůstávají bakterie červené.
Postup:
K přípravě preparátu používáme mladé kultury mikroorganismů (24 hodin), starší kultury se již špatně barví.
Připravený a řádně fixovaný preparát:
- přelijeme roztokem Gram I (roztok krystalové violeti), doba působení je 20 – 30 s;
- barvivo slijeme, ale neoplachujeme vodou;
- přelijeme roztokem Gram II (Lugolův roztok), doba působení je 20 – 30 s, poté slijeme;
- rychle opláchneme směsí aceton-ethanol (Gram III), oplachujeme dokud odtéká barvivo (max. 30 s) a následně opláchneme vodou;
- preparát přes hranu sklíčka osušíme filtračním papírem a naneseme roztok Gram IV (roztok safraninu nebo karbolfuchsinu), doba působení je 1 minuta;
- preparát opatrně opláchneme vodou a osušíme filtračním papírem přes hranu sklíčka a necháme zaschnout.
Preparát se prohlíží pod mikroskopem s imerzním objektivem. Grampozitivní bakterie se barví modrofialově, gramnegativní bakterie se barví červeně, gramlabilní bakterie tvoří přechod mezi oběma.