Tvarování podkovy
A) za studena
- metoda nevyžaduje příliš velké množství vybavení, nevyžaduje výheň
- toto tvarování je však nepřesné a vyžaduje velkou fyzickou sílu
- využívá se především u podkov hliníkových, nebo u podkov železných malého profilu
- metoda je levnější a časově úsporná
B) za tepla
- před samotným tvarováním se podkova rozžhaví na teplotu kolem 1000°C
- při této teplotě lze podkovu velice dobře přizpůsobit fyziologickým potřebám kopyta
- tvarování za tepla umožňuje dokonalejší vyrovnání nosné plochy a natvarování ortopedická opatření
- pro některé koně může být připalování podkovy za tepla stresujícím faktorem (kouř a neznámý pach)
Nástroje: výheň, výhňové kleště, kladivo, podkovářská kovadlina, pásová bruska
Obr. Tvarování podkovy za tepla
Výsledkem obou metod by měla být vždy perfektně tvarovaná podkova na dané kopyto. |
Tvarování podkovy
- úzce souvisí s využitím koně, povrchu po kterém se pohybuje a stylu pohybu
- důležité je, aby nosný okraj kopyta i po 6-8 týdnech celý ležel na ploše podkovy a nepřesahoval jej
Obr. Správně tvarovaná podkova, která lehce přesahuje nosný okraj
Ortopedická opatření
- jedná se o opatření, která mají za úkol nápravu rovnováhy tvaru nosného okraje kopyta vzhledem k těžišti
Tvar podkovy musí respektovat tvar kopyta a ne naopak ! |
Přesah podkovy přes nosný okraj
- vyrovnání lateromediální rovnováhy kopyta
- podkova přesahem rozšíří užší polovinu kopyta s protilehlou širší částí
Obr. Str.370
Broušení
- zlepšuje překlápění podkovy do stran a zabraňuje poranění končetin hranami podkovy
Obr. Broušení podkovy na pásové brusce