A) za studena

- metoda nevyžaduje příliš velké množství vybavení, nevyžaduje výheň 

- toto tvarování je však nepřesné a vyžaduje velkou fyzickou sílu

- využívá se především u podkov hliníkových, nebo u podkov železných malého profilu

- metoda je levnější a časově úsporná

B) za tepla

- před samotným tvarováním se podkova rozžhaví na teplotu kolem 1000°C

- při této teplotě lze podkovu velice dobře přizpůsobit fyziologickým potřebám kopyta

- tvarování za tepla umožňuje dokonalejší vyrovnání nosné plochy a natvarování ortopedická opatření

- pro některé koně může být připalování podkovy za tepla stresujícím faktorem (kouř a neznámý pach)

Nástroje: výheň, výhňové kleště, kladivo, podkovářská kovadlina, pásová bruska

Obr. Tvarování podkovy za tepla

Tvarování za tepla

Nahřívání podkovy ve výhni

Výsledkem obou metod by měla být vždy perfektně tvarovaná podkova na dané kopyto.

Tvarování podkovy

- úzce souvisí s využitím koně, povrchu po kterém se pohybuje a stylu pohybu

- důležité je, aby nosný okraj kopyta i po 6-8 týdnech celý ležel na ploše podkovy a nepřesahoval jej

Obr. Správně tvarovaná podkova, která lehce přesahuje nosný okraj

Přesah podkovy

Ortopedická opatření

- jedná se o opatření, která mají za úkol nápravu rovnováhy tvaru nosného okraje kopyta vzhledem k těžišti

 Tvar podkovy musí respektovat tvar kopyta a ne naopak !

Přesah podkovy přes nosný okraj

 - vyrovnání lateromediální rovnováhy kopyta

 - podkova přesahem rozšíří užší polovinu kopyta s protilehlou širší částí

Obr. Str.370

Broušení

- zlepšuje překlápění podkovy do stran a zabraňuje poranění končetin hranami podkovy

Obr. Broušení podkovy na pásové brusce

Obr. Broušení podkovy na pásové brusce

Naposledy změněno: neděle, 10. listopadu 2024, 13.08