Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky kávy a čaje v gastronomii. Přednášky přináší informace o základních podmínkách pěstování, produkčních oblastech a odrůdách kávy a čaje. Student je dále seznámen s jednotlivými způsoby přípravy kávy a čaje, s aspekty jejich senzorické jakosti a rovněž i s faktory, které ji významně ovlivňují. V rámci přednášek budou dále představena témata jako chemické složení kávy a čaje a jejich vliv na organizmus konzumenta, technologie zpracování kávových zrn a kávovin a v neposlední řadě historie kávy a čaje a kultura spojená s těmito nápoji. Studenti umějí diskutovat kromě jiného i o legislativních požadavcích na dané komodity. V rámci exkurze se seznámí s provozem lokální pražírny. Po absolvování praktických cvičení ovládají odborné dovednosti v probírané problematice, včetně různých způsobů přípravy kávy a čaje a laboratorní i senzorické analýzy základních parametrů kávy a čaje.
- Učitel: Alexandra Tauferová