Předmět zvyšuje teoretické znalosti a praktické dovednosti studentů v oblasti surovin rostlinného původu nejčastěji používaných k výrobě potravin. Je zaměřen na popis technologických postupů výroby a také obeznamuje studenty se související legislativou a jakostními parametry výrobků. Zaměření předmětu je zejména na léčivé, aromatické a kořeninové rostliny, nápoje jako pivo, víno a suroviny pro přípravu nápojů v podobě čaje či kávy, dále na kakao, čokoládu, cukr a cukrovinky a v neposlední řadě jsou součástí předmětu informace související s tabákovými výrobky. Student je dále seznamován s klíčovými chemickými složkami potravinových komodit a jejich vlivem na organizmus konzumenta. V průběhu praktických cvičení se učí aplikovat legislativní požadavky na danou komoditu a pomocí senzorické analýzy rozpoznávat možné vady výrobků.
- Učitel: Lenka Havlová
- Učitel: Matej Pospiech
- Učitel: Alexandra Tauferová