2. Předepisování HVLP

Níže uvádíme pouze rozdíly oproti předepisování IPL přípravků. Specifika předepisování omamných a psychotropních látek jsou uvedena v samostatné kapitole.

Ordinatio – v této části uvádíme název, pod kterým je registrovaný. Název uvádíme v 1. pádu. Pokud je název přípravku shodný s generickým názvem účinné látky, je součástí názvu i název výrobce (např. AMOXICILLIN BIOVETA). Pokud je lék vyráběn ve více lékových formách, je třeba uvést tu, kterou požadujeme. To stejné platí pro léky vyráběné v různých terapeutických dávkách či koncentracích účinné látky (dávka je udávána v mg či mezinárodích jednotkách, koncentrace v procentech). Uvést je také potřeba množství léku, pokud je lék dostupný na trhu v různém množství.

Př.: AMOXICILLIN BIOVETA 150 mg/mg LA injekční suspenze

Amoxicillin - název přípravku shodný s generickým názvem účinné látky, proto je třeba uvést i výrobce, kterým je v tomto případě Bioveta.

150 mg/ml – terapeutická dávka

Injekční suspenze – požadovaná léková forma

Subskripce – udává množství originálních balení, které požadujeme po lékárníkovi vydat. Tato část se vztahuje k imperativnímu tvaru “Recipe”, proto tento požadavek uvádíme ve 4. pádu. Dle množství balení jej píšeme v singularu či pluralu. Možná je i zkratka Exp. orig. No., množství uvádíme římskými číslicemi i rozepsaným tvarem v závorce.

Př.: Expeditionem originalem numero unam Exp. orig. No. I (unam)

      Expeditiones originales numero duas Exp. orig. No. II. (duas)

Signatura – zásady signatury jsou stejné, jako u IPL. U HVLP však v této části nelze použít “Suo nomine” či “Cum formula”, neboť všechny potřebné údaje jsou již uvedeny na balení léku.