1. Předepisování omamných a psychotropních látek

Recepty pro omamné a psychotropní látky jsou označeny modrým pruhem. Blankety s modrým pruhem jsou vydávány obecním úřadem obce s rozšířenou působností do rukou oprávněné osoby, jejich distribuce je evidována v knize tiskopisů. Veterinární lékař je povinen vést evidenci blanketů s modrým pruhem, včetně jejich průpisů. Ty pak předává obecnímu úřadu, včetně nepoužitých receptů.

Recepty musí být psány ručně, nesmí v nich být opravováno. Je možné předepsat jen jeden přípravek na jeden recept.

Lékař vyplňuje blanket vždy trojmo - jeden originál a dva průpisy. Jeden průpis lékař nechává v bloku pro evidenci, originál a druhý průpis se předává lékárně vydávající předepsanou látku. 

Předepisování omamných a psychotropních látek se řídí Vyhláškou č. 54/2008 Sb., o způsobu předepisování léčebných přípravků, údajích uvedených na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařského předpisu. 

Evidence a dokumentace takovýchto receptů se řídí Vyhláškou č. 123/2006 Sb., o evidenci a dokumentaci návykových látek a přípravků. 

Seznam omamných a psychotropních látek najdete v Českém lékopisu, 3. díl, Národní oddíl. Lékopis tyto látky rozděluje do tří skupin: 

(§) - prekurzory omamných a psychotropních látek

§ - psychotropní látky

§§ - omamné látky