2. Veterinární autogenní vakcína

Veterinární autogenní vakcínou se rozumí inaktivovaný imunologický veterinární léčivý přípravek, který je vyrobený z patogenů a antigenů získaných ze zvířete nebo zvířat v chovu a který je použit pro léčbu zvířete nebo zvířat v tomto chovu ve stejné lokalitě.

Veterinární autogenní vakcíny se využívají pro řešení mimořádných nákazových situací. Vakcína slouží pro konkrétní chov/stádo, z něhož byli získáni patogeny a antigeny pro její výrobu. Využití je možné pouze za předpokladu, že na trhu není k dispozici žádný registrovaný veterinární imunologický léčivý přípravek nebo nebyl-li tento přípravek v daném případě účinný. 

Ošetřující veterinář vystavuje "Předpis pro výrobu veterinární autogenní vakcíny", na jehož základně může být vakcína vyrobena. 

Veterinární autogenní vakcína smí být vyrobena výhradně z patogenů a antigenů daného stáda/chovu v dané lokalitě, nesmí do ní být přidávány žádné jiné patogeny či antigeny. Získané patogeny a antigeny mohou být pro výrobu využity po dobu 6 měsíců od jejich získání. Pokud doba 6 měsíců uplyne, je třeba nákazovou situaci ověřit novým odběrem a následnou izolací, typizací a porovnáním s předchozím nálezem. 

Veterinární autogenní vakcíny nesmí být vyráběny a používány pro koně. 

Výroba a použití veterinárních autogenních vakcín se řídí zákonem č. 378/2007 Sb., Zákon o léčivech, ve znění pozdějších předpisů. Veterinárními autogenními vakcínami se zabývá § 71, Požadavky na výrobu, kontrolu, předepisování a používání veterinárních autogenních vakcín.