Hodnocení výsledků a konfirmace

Po ukončení inkubace spočítáme charakteristické kolonie narostlé na každé misce. Pro hodnocení použijeme misky obsahující 10 – 150 kolonií ve dvou po sobě jdoucích ředěních. Poté vybereme z každé plotny 5 charakteristických kolonií pro subkultivaci a biochemickou konfirmaci.

Subkultivaci provedeme rozočkováním kolonie na živný agar, který inkubujeme 24 hodin při 37 °C. Následná biochemická konfirmace spočívá v provedení oxidázového testu a zkoušky na fermentaci glukózy s tvorbou plynu.

 

Oxidáza

Glukóza

Plyn

Enterobacteriaceae

-

+

+

 Jestliže alespoň 80 % z vybraných charakteristických kolonií dané misky je pozitivně konfirmováno, počet kolonií na misce nijak neupravujeme. V ostatních případech se počet kolonií na misce upraví podle procentuálního podílu pozitivně konfirmovaných kolonií z celkového počtu kolonií vybraných pro konfirmaci. Počet bakterií čeledi Enterobacteriaceae vyjádříme jako počet KTJ v 1 ml nebo 1 g vzorku.

Morfologie charakteristických kolonií:

Po 24 hodinách kultivace mají kolonie narostlé na VČŽG agaru růžovočervenou, červenou nebo fialovou barvu, velikost 0,5 – 2 mm, mohou být obklopeny růžovou zónou precipitace.

 Enterobacteriaceae na VČŽG