Provedení testu

Po pomnožení vzorku je tento tepelně ošetřen a příslušné množství je odměřeno do první komůrky reakčního stripu, který se následně spolu se špičkou (SPR® fáze) umístí do přístroje. Po spuštění přístroje se SPR® postupně zasunuje do jamek s reagenciemi. Ty jsou nasáty do špičky a po ukončení daného kroku opět vypuštěny do příslušné jamky stripu.
V závěru analýzy je SPR®, obsahující v případě pozitivního výsledku komplex imobilizovaná protilátka-antigen-konjugát, naplněna fluorogenním substrátem (4–methyl-umbelliferyl fosfát na 4-methyl-umbelliferon) z poslední jamky - optické kyvety. Proběhne enzymatická reakce a obsah je uvolněn zpět do optické kyvety, kde je změřena hladina fluorescence (tzv. relativní fluorescenční hodnota, RFV). Hodnota RFV se porovná s interními referenčními hodnotami a provede se interpretace výsledků (pozitivní/negativní). Výsledky pro jednotlivé vzorky přístroj vytiskne. Doba stanovení je 48 – 90 minut, podle typu testu.
schema ELFA
Schéma ELFA metody

(upraveno podle: MCMEEKIN, T.A. (ed.) Detecting pathogens in food. 1st ed. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Limited. 2003. 384 p.)