Ribosomy

V bakteriální buňce se nachází 15 000 až 30 000 ribosomů, které tvoří až 40 % sušiny bakteriální buňky. Ribosomy prokaryot mají jinou stavbu a velikost než ribosomy eukaryot, jejich funkce však zůstává stejná. Je to místo, kde se uskutečňuje syntéza bílkovin. Ribosomy bakterií jsou menší (10 – 20 nm) a jsou složeny ze dvou podjednotek 30S (1 molekula 16S RNA a 21 molekul bílkovin) a 50S (5S RNA, 23S RNA a 34 molekul bílkovin), obě podjednotky se spojují ve funkční jednotku 70S (obrázek 10). Ribosom je tedy asymetrický supramolekulární komplex složený ze 3 molekul RNA a 55 molekul bílkovin. Díky odlišné stavbě ribosomů mohou některá antibiotika (např. aminoglykosidy) inhibovat proteosyntézu bakterií aniž by ovlivnily činnost ribosomů v buňkách makroorganismu. Ribosomy eukaryot jsou větší, funkční jednotka 80S je tvořena z podjednotek 40S a 60S (S = Syedberg).

ribosom

Schéma bakteriálního ribosomu

(upraveno podle: KAPRÁLEK, F. Základy bakteriologie. 1. vyd. Praha, ČR: Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum. 2000. 241 p.)

Ribosomy jsou místem, kde se setkává několik různých molekul a kde je genetická informace nesená mRNA přeložena (tzv. translace) v primární strukturu, tedy sekvenci aminokyselin, bílkovin. Ribosomy se v cytoplasmě vyskytují volně, velký podíl (60 %) se koncentruje v oblasti jádra, kde nasedají na vznikající mRNA a hned ji překládají, část (asi 30 %) nasedá na vnitřní stranu cytoplasmatické membrány, kde syntetizují proteiny určené do membrány nebo na export. Ribosomy mají tendenci tvořit agregáty různé velikosti – polyribosomy, polysomy.

Při translaci se genetická informace kódovaná pořadím jednotlivých nukleotidů přepisuje do sekvence aminokyselin. V genetickém kódu je trojici nukleotidů (triplet, kodon) v mRNA vždy přiřazena jedna aminokyselina (některé jsou kódovány větším počtem kodonů). Iniciační kodony jsou AUG (pro methionin) a GUG (pro valin), některé kodony mají funkci terminační. Translace navazuje na transkripci (přepis genetické informace z DNA do mRNA). Ribosom nasedá na mRNA v tzv. vazebném místě (krátká specifická sekvence bází).