Tvorba spor - sporulace

Proces tvorby spor se označuje jako sporulace. Sporulace nastává při poklesu živin pod určitou hodnotu, obvykle na konci exponenciální fáze růstu, a trvá asi 10 hodin.

Vlastní proces sporulace lze rozdělit do sedmi navazujících morfologických stadií:

  • stadium 0: výchozím bodem je vegetativní buňka
  • stadium I: mění se morfologie jádra, dochází k replikaci chromosomu, původně kruhový chromosom se linearizuje a oba chromosomy jsou spojeny v jediné podélně umístěné vlákno;
  • stadium II: pro toto stadium je charakteristické rozdělení jádra následované rozdělením buňky sporovým septem na dvě nestejně velké části. Sporové septum je dvouvrstvá struktura, která vzniká vychlípením cytoplasmatické membrány směrem do nitra buňky. Uzavřením septa se cytoplasma původní mateřské buňky (tzv. sporangia) oddělí od prostředí budoucí spory, které obsahuje chromosom, ribosomy, enzymy, zásobní látky a další složky.
  • stadium III: v průběhu tohoto stadia putuje budoucí spora dovnitř mateřské buňky za současného prodlužování septa směrem k pólu buňky, čímž se vytvoří vnitřní a vnější membrána spory. Na konci této fáze vzniká tedy uvnitř mateřské buňky samostatná buňka obdaná dvojitou membránou, tzv. prespora. Prespora je barvitelná a citlivá k nepříznivým podmínkám prostředí. Od tohoto okamžiku je proces sporulace již nevratný.