Anaerobní respirace

Další typy anaerobní respirace

U řady bakterií (zejména gramnegativních) se vyskytuje fumarátová respirace, při které je fumarát redukován na sukcinát, či tetrathionátová respirace, kdy je tetrathionát redukován na thiosulfát. V obou případech dochází k produkci ATP.

Pro bakterie rodů Desulfovibrio a Desulfomaculum je typická sulfátová respirace. Jedná se o striktně anaerobní bakterie žijící v bahně a produkující redukcí síranů plynný sulfan, který reaguje s kovy přítomnými v bahně za vzniku černých sulfidů (příčina černé barvy bahna).

SO42ˉ + 4 H2 + H+ => HSˉ + 4 H2O

Sulfátredukující bakterie se podílejí na koloběhu síry v prostředí. Opět je třeba odlišit sulfátovou respiraci od asilimace síranů, která je zdrojem biogenního prvku síry.

Výsledkem respirace CO2 je produkce methanu. Provádí ji několik druhů tzv. methanogenních bakterií, které patří mezi Archaea. K produkci methanu dochází v anaerobním prostředí, jako jsou bahna, sedimenty, odpadní vody, skládky, ale také v zažívacím traktu (bachoru) přežvýkavců.

CO2 + 4 H2 => CH4 + 2 H2O

Mezi anaerobní respirace můžeme zařadit i produkci plynného vodíku, redukci trojmocného železa na dvojmocné či redukci čtyřmocného manganu na dvojmocný.