Dělení kultivačních půd podle složení - 1

Podle složení dělíme kultivační půdy do následujících skupin:

- základní půda je tvořena pouze neobohaceným jednoduchým živným základem. Rozlišujeme půdy tekuté (živný bujon, peptonová voda) a pevné (živný agar).

- obohacená půda – základ půdy se připravuje z kvalitnějších extraktů (např. mozkosrdcová infuze) a obohacuje se bílkovinnými koncentráty a hydrolyzáty, peptony, dále např. škrobem, vejci, krví či cukry. Rozlišujeme půdy tekuté (např. mozkosrdcová infuze) a pevné (např. krevní agar, čokoládový agar, agar s glukosou, tryptonem a kvasničným extraktem).

- elektivní (výběrová) půda je svým složením podobná základním médiím, obsahuje však některé komponenty vztahující se k určité charakteristické společné vlastnosti taxonomicky odlišných druhů. Elektivní půdy se používají pro stanovení proteolytických (např. agar s odstředěným mlékem, agar s želatinou), lipolytických (např. agar s tweenem, agar s želatinou a tweenem) či sacharolytických bakterií (např. agar obohacený škrobem).

- selektivní půda slouží pro kultivaci úzké taxonomické skupiny mikroorganismů, růst průvodní nežádoucí mikroflóry je zde potlačen. Obecně se skládá ze živného základu a inhibitoru růstu nežádoucích mikroorganismů. Rozlišujeme tekuté půdy (např. půda s malachitovou zelení – pro záchyt salmonel, alkalická peptonová voda) a půdy pevné (např. agar s 10 % NaCl pro záchyt stafylokoků).