Uchovávání kultivačních médií - 2

Tekuté nebo polotuhé živné půdy plníme sterilní pipetou nebo dávkovacím zařízením do sterilních baněk nebo zkumavek opatřených vatovými zátkami nebo víčkem. Dáváme pozor, aby nedošlo k potřísnění okraje nádoby či zátky, vzniklá agarová vrstvička je vhodným médiem pro pomnožení kontaminujících mikroorganismů ze vzduchu. Některé půdy se po rozplnění opět sterilizují.

Šikmé agary se připravují tak, že se sterilní zkumavky naplní rozpuštěnou sterilní půdou asi do 1/3 objemu, uzavřou, případně opět vysterilizují a nechají ztuhnout v šikmé poloze, přičemž horní okraj agaru se nesmí dotýkat zátky zkumavky. K přípravě šikmých agarů se běžně používají skleněné zkumavky uzavřené kovovým kloboučkem či šroubovacím víčkem. Lze použít také autoklávovatelné plastové zkumavky se šroubovacím víčkem, jejichž výhodou je menší objem spotřebované živné půdy.

Nalévání agarových ploten se provádí asepticky až po sterilizaci půdy. Půda se předem vytemperuje na 45 – 55 °C, aby po nalití do Petriho misek nedošlo ke kondenzaci vodní páry na víčku. Do sterilní Petriho misky naléváme takové množství půdy, aby vznikla vrstva nejméně 3 mm vysoká (tj. asi 15 – 20 ml na misku o průměru 9 cm). Vzniknou-li v agarové půdě vzduchové bubliny, odstraní se vyžíhanou bakteriologickou kličkou či sterilní plastovou špičkou. Připravené Petriho misky či zkumavky je nutno řádně označit názvem kultivační půdy (obvykle se používá zkratka nebo laboratoří zvolený číselný kód) a datem přípravy. Na skupinový obal (např. alobal, kterým jsou Petriho misky zabalené) uvádíme název půdy, datum a jméno pracovníka, který půdy připravil.