Biogenní amin vznikající z aminokyseliny histidinu. Může být obsažen například ve zkaženém rybím mase. Má řadu biologických účinků - působí na hladké svalstvo dělohy, rozšiřuje cévy, uplatňuje se při vzniku zánětu
Hořčík (Mg)
funkce
interakce
deficience
zdroj
správná funkce nervového a pohybového systému
podpora imunitního systému
napomáhá regulovat hladinu glukozy
energetický metabolismus a proteosyntéza
přebytek narušuje mtb Ca a P
hyperecitabilita
svalové křeče
konvulze
respirační potíže
kolaps
zelená listová zelenina
ořechy
obilniny
uhličitan hořečnatý
chlorid hořečnatý
oxid hořečnatý
hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné
síran hořečnatý
glukonan hořečnatý
hydroxid hořečnatý
hořečnaté soli kyseliny citronové
Hrubý protein
Hrubý protein (dříve dusíkaté látky)
= obsah celkového dusíku = bílkovinný + nebílkovinný
bílkoviny
nebílkovinný dusík = volné aminokyseliny, dusičnany, dusitany, ale také možné nebezpečné látky (např. melamin)