Tematické okruhy pro zápočtový test

H4MI1, ZS 2015/2016

 

  1. Morfologie mikroorganismů – makroskopická (pevná média, tekutá média, rozdíl barva kolonie x pigment, příklad bakterií tvořících pigmenty) a mikroskopická (velikost, tvar a uspořádání, příprava preparátu a barvení podle Grama, příklady grampozitivních a gramnegativních bakterií)
  2. Biologické vlastnosti mikroorganismů – katalasa, oxidasa, vázaná plasmakoagulasa, sklíčková aglutinace, COLI test (princip, postup provedení, vyhodnocení, příklad bakterií, pro něž je daný test typický, příklady bakterií s pozitivní a negativní reakcí)
  3. Kultivační média – rozdělení (příklady), postup přípravy
  4. Kultivace mikroorganismů – základní požadavky, kvalitativní kultivace (cíl, vyjádření výsledku, základní schéma a metody izolace), kvantitativní kultivace (cíl, vyjádření výsledků, základní schéma, postup zalití a roztěru)
  5. Zpracování vzorků – příprava výchozí ředění (tekuté a pevné vzorky, obvyklé množství pro kvalitativní a kvantitativní kultivaci), další desetinásobná ředění
  6. Stanovení indikátorových mikroorganismů – CPM, čeleď Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Enterococcus spp., kvasinky a plísně v potravinách s aw větší než 0,95 (princip, arbitrážní půda, postup provedení, inkubační podmínky, vzhled typických kolonií, konfirmační testy)
  7. Výpočet (vzorec, dosazení do vzorce, výpočet, zaokrouhlení a konečná úprava výsledku)

 

Studijní prameny:

  • skripta Praktická cvičení I. a II., příp. Obecná mikrobiologie (morfologie, kultivace)
  • poznámky ze cvičení
  • e-learningový kurz H4MI1
Ultime modifiche: lunedì, 14 settembre 2015, 07:50