Vnější faktory ovlivňující přežívání MO
teplota prostředí relativní vlhkost vzduchu (% RV) složení atmosféry (obal, skladovací prostor) čas
Velmi významný je vliv teploty, a to nejen při skladování potravin, ale i při jejich výrobě. Této problematice je věnovaná samostatná kapitola.
Relativní vlhkost vzduchu
Složení atmosféry
Skladování potravin v řízené atmosféře plynů má u potravin ochranný účinek. Vakuově balené potraviny v obalech nepropustných pro kyslík inhibují růstu aerobních mikroorganismů (např. rod Pseudomonas, některé druhy rodu Bacillus, plísně). Bez přístupu kyslíku dobře rostou anaerobní a mikroaerofilní mikroorganismy.
Balení čerstvého chlazeného masa do nepropustných fólií způsobuje v obalech snížení obsahu kyslíku. Dochází ke spotřebě kyslíku aerobními bakteriemi a procesy probíhající v mase, současně je produkován CO2 a jeho koncentrace v obalu stoupá až na 20 – 30 %. Oba tyto mechanismy mají pozitivní vliv na trvanlivost masa (dochází k inhibici gramnegativních bakterií, které nejčastěji působí kažení baleného masa). U vakuově balených masových výrobků může při delší době trvanlivosti dojít k růstu toxigenních klostridií.
Přítomnost plynů v prostředí obklopujícím potravinu určuje dominantní typ mikroorganismů. Využívá se toho při skladování potravin v řízené atmosféře. Používá se CO2, který brání růstu aerobních mikroorganismů – plísní, kvasinek a některých bakterií. Využívá se toho zejména při skladování ovoce a zeleniny. Tento způsob není vhodný u potravin s vysokým obsahem tuku, protože má silné oxidační účinky a způsobuje žluknutí tuků.