Stanovení v potravinách

Pro průkaz Escherichia coli v potravinách se využívá selekčního tlaku zvýšené kultivační teploty (44 – 45 °C) a selekčních činidel potlačujících růst grampozitivních bakterií (např. žlučové soli, tergitol či laurylsulfát). Z biochemických vlastností je důležitá schopnost vytvářet z tryptofanu indol a průkaz aktivity enzymu β-D-glukuronidázy.

Aktivita β-D-glukuronidázy se uvádí u asi 95 % kmenů E. coli, může být však prokázán i u malého množství kmenů jiných rodů (např. Enterobacter, Klebsiella, Salmonella). Růst těchto kmenů je inhibován selekčním tlakem žlučových solí a kultivační teplotou 44 °C.

Ke stanovení v potravinách se používá metoda nejvýše pravděpodobného počtu, dále plotnové metody či metoda membránové filtrace.

Současný trend směřuje k používání chromogenních médií. Ke stanovení počtu E. coli se běžně používají půdy s jedním chromogenem pro průkaz β-D-glukuronidázy, který obsahuje modrozelený chromofor.

Dále lze použít půdy s dvěma chromogeny – pro průkaz β-D-glukuronidázy (modrozelený chromofor) a pro průkaz β-D-galaktosidásy (lososově červený chromofor), které umožňují odlišit E. coli (modrofialová – obsahuje oba enzymy), další koliformní bakterie a β-D-glukuronidázonegativní kmeny E. coli (červená – obsahují pouze β-D-galaktosidázu) a další gramnegativní bakterie (bezbarvé – nemají žádný z uvedených enzymů).

 

Film: Průkaz tvorby indolu a aktivity β-D-glukuronidázy (COLI test)