Kvalitativní mikroskopické vyšetření

Barvení podle Grama a KOH test

Základním diferenciálním barvením používaným v mikrobiologii k hodnocení morfologie buněk mikroorganismů je barvení podle Grama. Umožňuje rozlišení bakterií na grampozitivní, gramnegativní a gramlabilní. Přesný postup provedení a vyhodnocení je uveden v následujícím studijním materiálu.

KOH test

U některých mikroorganismů se často vlivem prostředí barví buňky Gramovým barvením velmi slabě, nedokonale nebo vůbec a nelze zhodnotit, zda je mikroorganismus grampozitivní či gramnegativní. V těchto případech lze provést velmi jednoduchou a rychlou zkoušku s KOH.

Na podložní sklíčko naneseme bakteriologickou kličkou testovanou kulturu z agarového živného média a přikápneme jednu kapku 3% roztoku KOH. Kličkou obě složky rychle promícháme a pokusíme se oddálením kličky na vzdálenost 1 – 2 cm od podložního skla vytáhnout z kapky vlákno. Jedná-li se o gramnegativní mikroorganismus, dojde k vytažení vlákna. V případě grampozitivních mikroorganismů se vlákno nevytvoří. Test se musí odečítat do 30 sekund po smíchání KOH s mikrobiální kulturou, později může dojít k falešně pozitivnímu výsledku.

KOH test gramnegativní MO   KOH test grampozitivní MO

a) gramnegativní MO                b) grampozitivní MO

(zdroj: http://jjkaos.tistory.com/category/Microbiology)