Životní cyklus bakteriální buňky

Replikace bakteriálního chromosomu

Replikace bakteriálního jádra (chromosomu) je podstatně jednodušší než je tomu u eukaryot a probíhá ve třech fázích – iniciace (zahájení) replikace, elongace (vlastní replikace) a terminace (ukončení) replikace. Rychlost replikace, tj. rychlost pohybu replikačního aparátu po molekule DNA, je konstantní. Je nezávislá na rychlosti růstu. Nová replikace může být zahájena ještě před ukončením replikace předcházející.

Replikace začíná vždy ve stejném specifickém místě bakteriálního chromosomu – tzv. replikační počátek neboli „origin“ (místo ori), postupuje obousměrně a končí v místě označovaném jako „terminus“. Replikační počátek je tvořen specifickou sekvencí nukleotidů rozpoznatelnou iniciačními proteiny. Obecně se předpokládá, že iniciace replikace nastává vždy, když je dosaženo určité kritické velikosti bakteriální buňky. Iniciace nastává pravidelně v intervalech rovných generační době. Výsledkem replikace je vznik dvou kruhových molekul DNA, přičemž každá obsahuje jeden původní a jeden nově syntetizovaný řetězec.

replikace DNA

Replikace bakteriálního chromosomu - Escherichia coli

(upraveno podle: KAPRÁLEK, F. Základy bakteriologie. 1. vyd. Praha, ČR: Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum. 2000. 241 p.)