Životní cyklus bakteriální buňky

Replikace bakteriálního chromosomu

Oba řetězce DNA jsou pevně spojeny vodíkovými můstky mezi komplementárními nukleotidy. K rozrušení vodíkových můstků dochází při replikaci působením iniciačních proteinů.

Oddálením obou řetězců DNA se vytvoří tzv. replikační vidlice. Z nich dochází k rozplétání dvojšroubovice DNA a současně k syntéze nového řetězce. Mezi zúčastněné enzymy patří helikasy (rozplétají obě vlákna DNA) a topoisomerasy (uvolňují vznikající napětí v molekule DNA). Do skupiny topoisomeras patří i tzv. gyrasy, které odstraňují nadbytečné závity vznikající během replikace. DNA-polymerasa syntetizuje DNA pouze jedním směrem, a to od konce 5´ ke konci 3´. Toto vlákno je označováno jako vedoucí a je syntetizováno průběžně. Druhé, tzv. zaostávající vlákno, je syntetizováno v podobě krátkých Okazakiho fragmentů, které jsou následně pospojovány enzymem ligasou. Případné vzniklé chyby odstraňuje přímo DNA-polymerasa nebo jiný opravný systém. Replikace končí syntézou terminačních proteinů.

replikační vidlice

Syntéza vedoucího a zaostávajícího řetězce při replikaci bakteriálního chromosomu

Protože je bakteriální chromosom připoután svým počátkem k cytoplasmatické membráně a buněčné stěně, k prostorovému oddělení mateřského a dceřiného chromosomu dochází růstem membrány a stěny mezi místy přichycení rodičovských vláken obou chromosomů.