Kontinuální kultivace bakterií

Nejen v průmyslové mikrobiologii se často využívá kontinuální kultivace – systém v němž jsou do rostoucí kultury bakterií nepřetržitě dodávány potřebné živiny a část kultury současně odtéká, v případě potřeby dochází i k provzdušňování živného média. Díky tomu může být bakteriální populace udržována v exponenciální fázi po neomezeně dlouhou dobu. Systém může být koncipován jako otevřený či uzavřený, v obou případech potom jako homogenní či heterogenní. Technické uspořádání může být velmi rozdílné.

Základním typem je tzv. fermentor – otevřený homogenní jednostupňový systém představovaný kultivační nádobou s míchadlem a přívodem vzduchu, do které neustále ze zásobníku přitéká čerstvé médium a současně stejné množství kultury odtéká pryč.

V případě turbidostatu je kultivační nádoba vybavena čidlem pro měření koncentrace bakterií. Po překročení zvolené koncentrace dojde k zapnutí ventilu ovládajícího přítok čerstvého média. V chemostatu probíhá kultivace zpočátku jako jednorázová, po vyčerpání limitující živiny je zahájen přítok čerstvého živného média, a to takovou rychlostí, že se kultura sama dostane do ustáleného stavu.

chemostat

chemostat

(zdroj: http://biology.mcgill.ca/faculty/fussmann/slideShow/chemostatDetail.html)