Růst v podobě biofilmu

Jako planktonický růst označujeme růst bakterií v podobě izolovaných buněk.

Druhou formou je růst v podobě biofilmu, který se často vyskytuje v přirozených podmínkách (slizké povlaky na povrchu předmětů ve vlhkém prostředí).

Biofilm je definován jako strukturované mikrobiální společenství, uložené v mezibuněčné hmotě a adherující k inertním i živým povrchům. Biofilmy představují vyšší a složitější způsob života mikroorganismů, mohou být tvořeny jedním nebo více druhy (např. Enterococcus spp., Listeria monocytogenes, Salmonella spp.). Oproti planktonických formám zde pozorujeme výrazně úspěšnější horizontální přenos genů, např. genů rezistence.

Mikrobiální buňky v biofilmu jsou vysoce odolné k zevním vlivům – vysychání, napadení bakteriofágy, účinku toxických či desinfekčních látek, atd. V makroorganismu jsou buňky v biofilmu chráněny proti účinku makrofágů, protilátek či antibiotik (chronické infekce).

Biofilm má trojrozměrnou stavbu. Základní strukturní jednotkou jsou mikrokolonie bakterií, které jsou obklopeny slizovitou mezibuněčnou matrix. Složitá struktura biofilmu obsahuje volné, poměrně široké prostory či kanálky, kterými proudí voda přinášející živiny a odvádějící zplodiny metabolismu. Tvar biofilmu je dynamický.