Procházet slovníkem pomocí tohoto rejstříku

Speciální | A | Á | B | C | Č | D | Ď | E | É | Ě | F | G | H | CH | I | Í | J | K | L | M | N | Ň | O | Ó | P | Q | R | Ř | S | Š | T | Ť | U | Ú | Ů | V | W | X | Y | Ý | Z | Ž | VŠE

M

Mangan (Mn)

ve formě Mn2+ je nezbytně nutným kationem, protože je součástí řady enzymových systémů, zejména Mn,Zn-SOD

aktivátorem některých enzymů, hraje významnou roli v metabolizmu sacharidů a tvorbě tělesného tuku
 
nezbytný pro normální vývoj skeletárního svalstva a tvorbu pohlavních hormonů
 
jeho resorpce z GIT se pohybuje kolem 3-20 % v závislosti na formě podané soli a funkčním stavu zažívacího ústrojí
 
toxicita (plicní fibróza, kancerogenita) prakticky jen při dvou aplikačních způsobech: vdechováním prachu s vysokým obsahem rud manganu a po dlouhodobé parenterální výživě
 
V běžných dávkách není pro žádný z řetězců toxický
 
  • uhličitan manganatý
  • chlorid manganatý
  • citronan manganatý
  • síran manganatý
  • glukonan manganatý

mastné kyseliny

Dělíme je podle různých hledisek:

1. esenciální - tělo je musí přijímat v potravě (nedokáže si je samo syntetizovat)

2.  neesenciální - tělo si je dovede samo vytvořit

3. nasycené - neobsahují dvojné vazby

4. nenasycené - obsahují dvojné vazby

5. mononenasycené (MUFA) - obsahují pouze jednu dvojnou vazbu (tzv. omega 9)

6. polynenasycené (PUFA) - obsahují více dvojných vazeb (tzv. omega 3 a omega 6)

7. omega 3mají protizánětlivé účinky (zdroje :ryby, mořští živočichové, řepkový olej, sója nebo lněné semínko), patří zde esenciální polynenasycené mastné kyseliny: kyselina alfa-linoleová (ALA), EPA a DHA (esenciální je ALA,ze které v organismu vzniká EPA a DHA)

8. omega 6 - mohou podporovat zánět a zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin, patří zde kyselina linolová (LA), kyselina arachidonová (esenciální je LA,ze které v organismu vzniká k.arachidonová-neplatí pro kočky)

9. omega 9 - příznivě ovlivňují hladinu a typ cholesteru v krvi (hladiny „zlého“ LDL cholesterolu se snižují, zatímco „hodného“ HDL cholesterolu se zvyšují)


Měď (Cu)

-  nutná pro tvorbu erytrocytů
 
-  součástí skupiny enzymů (Mn,Cu-SOD)
 
-  s askorbovou kyselinou se podílí na tvorbě elastinu, na konverzi tyrosinu na  hnědé produkty zabarvující pokožku, vlasy a srst
 
- nutná pro syntézu RNA, fosfolipidů a metabolizmus kostí
 
z celkového dodaného množství mědi (ve formě Cu2+) se resorbuje max.30 %
 
močí je eliminována téměř zanedbatelně; intenzívně se vyskytuje ve žluči, v převažující míře je exkretována feces
 
Cu2+ má tendenci ukládat se v organizmu (výrazné koncentrace jsou v játrech,ledvinách, srdci a mozku, koncentrace v kostech a svalovině je výrazně nižší)
 
  • glukonan měďnatý
  • síran měďnatý
  • komplex měď-lysin
  • uhličitan měďnatý
  • citronan měďnatý

Methionin

  • aminokyselina obsahující síru
  • esenciální
  • aktivní forma = S-adenosylMet (SAM) – přenos metylu při metabolických reakcích (např. při syntéze adrenalinu, kreatinu, karnitinu)

Methylxantin

látka obsažená v čokoládě.Její množství se v jednotlivých čokoládách liší (mléčná/hořka/ na vaření). Způsobuje svalové kontrakce. Není známé antidotu, pouze symptomatická terapie.


Minerální látky

Anorganické formy

  • soli minerálů – síran, oxid, chlorid, uhličitan
  • nižší využitelnost

Organické formy

  • soli organických kyselin – mléčnan, glukonan, citronan, fumaran, propionát,…

Cheláty

  • minerál výzaný na aminokyseliny (obvykle aminokyselina-minerál-aminokyselina)

Proteináty

  • minerální sůl + aminokyselina nebo částečně hydrolyzovaný protein

Selenové kvasinky

  • sušené kvasinky původně kultivované v růstovém médiu obohaceném o selen

Komplexy

  • komplexu kovu a polysachyridu
  • komplexu kovu a aminokyseliny