Slovník - Příručky - krmiva psů a koček
Slovník - Příručky - krmiva psů a koček
Специальные | А | Б | В | Г | Д | Е | Ё | Ж | З | И | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Э | Ю | Я | Все
A |
---|
Arabská guma
| ||
Arginin
| |
C |
---|
Chemické konzervantyEthoxyquin (E 324)
Butylhydroxytoluen (BHT) (E 321)
(Ito et al. 1985: Carcinogenicity and modification of the carcinogenic response by BHA, BHT, and other antioxidants.)
Butylhydroxyanisol (BHA) (E 320)
(Ito et al. 1985: Carcinogenicity and modification of the carcinogenic response by BHA, BHT, and other antioxidants.)
Propylgallát (E 320)
Propionan vápenatý (E 282)
Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté ) (E 450)
Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany) (E 339) | ||
Cystein
| ||
D |
---|
DHADokosahexaenová kyselina Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu (PUFA),která patří do rodiny esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin (vzniká z kyseliny alfa-linolenové). Zdroj :především v rybím oleji a některých specifických rostlinných olejích (kanolový olej a sójový olej). Funkce: snižuje krevní triglyceridy, pozitivně upravuje krevní tlak, krevní srážlivost a srdeční rytmus, má protizánětlivé účinky,ovlivňuje správný vývoj mozku a zraku u mláďat | ||
Draslík (K)Draslík patří mezi hlavní intracelulární prvek. Podílí se na udržování homestázy organismu a na přenosu elektrického potenciálu na membránách. Organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem tak nadbytkem (problémy bývají u diabetiků, pacientů s onemocněním srdce a ledvin).
| ||
E |
---|
EPAEikosapentaenová kyselina Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu (PUFA),která patří do rodiny esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin (vzniká z kyseliny alfa-linolenové). Zdroj :především v rybím oleji a některých specifických rostlinných olejích (kanolový olej a sójový olej). Funkce: snižuje krevní triglyceridy, pozitivně upravuje krevní tlak, krevní srážlivost a srdeční rytmus, má protizánětlivé účinky, | ||
F |
---|
FruktosaminFruktosamin je glykovaný protein, jehož tvorba je závislá na koncentraci glukózy v krvi. Koncentrace fruktosaminu tedy odráží průměr měnící se koncentrace glukózy v krvi. Fruktosamin proto složí jako indikátor historie průměrné koncentrace glukózy 14 dnů zpětně v léčbě cukrovky. Tento test je vhodný především při potvrzení diabetu u koček, které často trpí na úzkostnými stavy u vet. lékaře a aktuální hodnota glukózy je tímto falešně vysoká. | ||
G |
---|
GestagenySamičí pohlavní hormony s antiestrogenním a antigonadotropním účinkem. Nejznámější je progesteron. | ||
Glutamin
| |
Glutamová kyselina
| ||
Glycin
| ||
Guarová guma
| ||
H |
---|
HistaminBiogenní amin vznikající z aminokyseliny histidinu. Může být obsažen například ve zkaženém rybím mase. Má řadu biologických účinků - působí na hladké svalstvo dělohy, rozšiřuje cévy, uplatňuje se při vzniku zánětu | ||
Hořčík (Mg)
| ||||||||
Hrubý proteinHrubý protein (dříve dusíkaté látky)
= obsah celkového dusíku = bílkovinný + nebílkovinný
| ||
Hydrolyzát z chrupavek
| ||
hydrolyzát z korýšů
| |
I |
---|
Inulin
| ||
InzulínHormon produkovaný B-buňkami štítné žlázy. Jeho úkolem je usnadňovat vstup glukózy do buňky a tím snižovat hladinu cukru v krvi. Jedná se o polypeptid tvořený z 51 aminokyselin. Při diabetu se musí tělu dodávat uměle - většinou se aplikuje injekčně. | ||
J |
---|
Jod (I)podávaný ve formě solí v nichž je v různé oxidační formě, je v organizmu převáděn do formy jodidu (I-) v této formě vstupuje do metabolické cesty na jejímž konci je mimo jiné tvorby tyroxinu - nutný pro vývoj štítné žlázy a průběh intermediárního metabolizmu (v produkci tělové energie, v růstu a vývoji)
z podaného jódu je zhruba (průměrně) 30 % zachyceno štítnou žlázou, zbytek se metabolizuje v ledvinách a je exkretován močí
maximálně povolený denní příjem u člověka formou potravního doplňku je 200 μg jódu
krátkodobá aplikace zvýšeného množství jódu v potravním řetězci není nebezpečná (donedávna byl jodid draselný používán jako expektorans, resp. účinné sekretolytikum v denní dávce několika stovek mg a to dokonce u dětí aniž by to zdánlivě narušilo metabolizmus) za předpokladu, že příjemce netrpí thyreotoxikózou a nesmí mít tedy zvýšený příjem jódu v potravě
jód nemá tranzitní depo ve svalovině, ani nepřechází ve zvýšené míře do mléka, zvýšená hladina se objeví pouze v krvi
| ||
K |
---|
Karagenan
| ||
koenzym Q10Je nezbytný pro oxidoredukční reakce (přenašeč v rámci dýchacího řetězce) a funguje jako reaktivátor buněčné energie, stabilizátor buněčných membrán a kofaktor mnoha metabolických procesů. Nachází především v orgánech, ve kterých probíhá intenzívní metabolizmus a výměna energie (srdce, játra). | ||
kolchicin
| ||
Kyanokobaltamin
| ||||||
L |
---|
L-karnitin
| ||
LuteinLutein = karotenoid - žlutooranžové barvivo - antioxidant
| ||
M |
---|
Mangan (Mn)ve formě Mn2+ je nezbytně nutným kationem, protože je součástí řady enzymových systémů, zejména Mn,Zn-SOD aktivátorem některých enzymů, hraje významnou roli v metabolizmu sacharidů a tvorbě tělesného tuku
nezbytný pro normální vývoj skeletárního svalstva a tvorbu pohlavních hormonů
jeho resorpce z GIT se pohybuje kolem 3-20 % v závislosti na formě podané soli a funkčním stavu zažívacího ústrojí
toxicita (plicní fibróza, kancerogenita) prakticky jen při dvou aplikačních způsobech: vdechováním prachu s vysokým obsahem rud manganu a po dlouhodobé parenterální výživě
V běžných dávkách není pro žádný z řetězců toxický
| ||
mastné kyselinyDělíme je podle různých hledisek: 1. esenciální - tělo je musí přijímat v potravě (nedokáže si je samo syntetizovat) 2. neesenciální - tělo si je dovede samo vytvořit 3. nasycené - neobsahují dvojné vazby 4. nenasycené - obsahují dvojné vazby 5. mononenasycené (MUFA) - obsahují pouze jednu dvojnou vazbu (tzv. omega 9) 6. polynenasycené (PUFA) - obsahují více dvojných vazeb (tzv. omega 3 a omega 6) 7. omega 3 - mají protizánětlivé účinky (zdroje :ryby, mořští živočichové, řepkový olej, sója nebo lněné semínko), patří zde esenciální polynenasycené mastné kyseliny: kyselina alfa-linoleová (ALA), EPA a DHA (esenciální je ALA,ze které v organismu vzniká EPA a DHA) 8. omega 6 - mohou podporovat zánět a zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin, patří zde kyselina linolová (LA), kyselina arachidonová (esenciální je LA,ze které v organismu vzniká k.arachidonová-neplatí pro kočky) 9. omega 9 - příznivě ovlivňují hladinu a typ cholesteru v krvi (hladiny „zlého“ LDL cholesterolu se snižují, zatímco „hodného“ HDL cholesterolu se zvyšují) | ||
Měď (Cu)- nutná pro tvorbu erytrocytů
- součástí skupiny enzymů (Mn,Cu-SOD)
- s askorbovou kyselinou se podílí na tvorbě elastinu, na konverzi tyrosinu na hnědé produkty zabarvující pokožku, vlasy a srst
- nutná pro syntézu RNA, fosfolipidů a metabolizmus kostí
- z celkového dodaného množství mědi (ve formě Cu2+) se resorbuje max.30 %
- močí je eliminována téměř zanedbatelně; intenzívně se vyskytuje ve žluči, v převažující míře je exkretována feces
- Cu2+ má tendenci ukládat se v organizmu (výrazné koncentrace jsou v játrech,ledvinách, srdci a mozku, koncentrace v kostech a svalovině je výrazně nižší)
| ||
Methionin
| ||
Methylxantinlátka obsažená v čokoládě.Její množství se v jednotlivých čokoládách liší (mléčná/hořka/ na vaření). Způsobuje svalové kontrakce. Není známé antidotu, pouze symptomatická terapie. | ||
Minerální látkyAnorganické formy
Organické formy
Cheláty
Proteináty
Selenové kvasinky
Komplexy
| ||
O |
---|
Omega 3 mastné kyselinyJe nutné je příjímat v potravě,protože patří mezi esenciální živiny (tělo si je nedokáže samo vytvořit) Patří zde:
Funkce v organismu:
| ||
P |
---|
Přírodní konzervanty | ||
Probiotika a prebiotikaProbiotika a prebiotika
Probiotika = živé mikroorganismy, které jsou v přiměřeném množství konzumovány a příznivě ovlivňují zdravotní stav uživatele
| ||
PsylliumPsyllium
| ||
R |
---|
Rozmarýnový olej
| ||
S |
---|
selenFunkce:
| ||
Selen (Se) | ||
Sodík (Na)Hlavní extracelulární iont. Sodík hraje klíčovou roli při udržování vodní bilance těla, ovlivňuje elektrickou aktivitu a nervosvalovou funkci.
| ||
strumigenní látky= goitrogeny
| ||
Sylimarin
http://www.silymarin.cz/Ucinky-na-snizeni-rizika-vzniku-nadoru | ||
Symbiotikapreparáty obsahující jak prebiotika tak probiotika | ||
T |
---|
TaurinTaurin
| ||
Thiamin
| ||||||||
TryptofanL- a D,L-tryptofan
| ||
V |
---|
Vápník (Ca)Vápník - významná složka tvrdých tkání (kosti, zuby), podílí se na přenosu nervového impulsu. Jeho absorpce je závislá na vitamínu D. Pozor na předávkování preparáty obsahující vitamín D - riziko hyperkalcémie a kalcifikace tkání.
| ||
Vitamín A
| ||||||
Vitamín C
| ||||||
Vitamín D | ||
Vitamín EVelice silný antioxidant (chrání buňky před oxidačním stresem-zejména svalové buňky a pohlavní buňky). Zdroje v potravě: rostlinné oleje (z obilných klíčků, slunečnicový a řepkový), ořechy, kukuřice, hrášek, obilné výrobky, tmavě zelená listová zelenina, vejce, játra, vnitřnosti
| ||||||
Vitamín K
| ||||||
Vitamíny skupiny B
Kombinace – dostupná B-komplex+ vitamín C – 1 ml/100kcal (1 ml u Fe, 5-10 ml u Ca) | |
VlákninaVláknina
Rozpustná
Nerozpustná
| ||
Y |
---|
Yucca Schidigera
| ||||
Ž |
---|
železo
| ||
Železo (Fe)
| ||
Z |
---|
Zinek
| |
Zinek (Zn)
| ||